ثبت موسسه غیر تجاری


آنچه در این مقاله به آن پرداخته ایم؛


مقدمه ای پیرامون اشخاص حقوقی
تعریف موسسه غیر تجاری
انواع موسسه غیر تجاری
خصوصیات و شرایط ثبت موسسه غیر تجاری
مدارک مورد نیاز جهت ثبت موسسه غیر تجاری
مراحل ثبت موسسه غیر تجاری

هزینه ثبت موسسه غیر تجاری

مقدمه ای پیرامون اشخاص حقوقی:

مطابق قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران اشخاص حقوقی به دو دسته کلی شرکت های تجاری و موسسات غیرتجاری تقسیم بندی می شوند.
1)  شرکت های تجاری: چنانچه افراد بخواهند امور تجاری داشته باشند، باید مطابق قانون تجارت در قالب شرکت های تجاری فعالیت کنند، از جمله شرکت های تجاری شرکت های سهامی شامل
سهامی خاص و سهامی عام، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت مختلط سهامی، شرکت مختلط غیر سهامی و تعاونی می باشند.
 2) موسسات غیرتجاری: چنانچه افراد اموری غیر از امور تجاری انجام می دهند در قالب موسسه غیر تجاری فعالیت می نمایند مانند: فعالیت های فرهنگی، خیریه و........


تعریف موسسه غیر تجاری:

طبق ماده 584 قانون تجارت و آئین نامه اصلاحی مصوب ۱۳۳۷ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری، موسسه بدین صورت تعریف می شود: موسسه شخصیت حقوقی است که برای مقاصدی غیرتجاری تشکیل میشود چه هدف انتفاعی باشد و چه غیرانتفاعی، مانند امور خیریه یا موسسات نظافتی؛ موسسات مجاز به فعالیت در زمینه ارائه خدمات بوده و اجازه هیچ گونه خرید و فروشی ندارد.

با توجه به تعریف بالا از موسسه غیر تجاری عمده ترین تفاوت موسسه غیر تجاری با شرکت ها این است که، موسسات اجازه دارند فقط در زمینه ارائه خدمات فعالیت نمایند و انجام هرگونه خرید و فروش، اشتغال به امور تجاری و بازرگانی برای موسسات غیر مجاز و ممنوع است این در حالی است که شرکت ها هم میتوانند فعالیت خدماتی داشته باشند و هم خدمات تجاری را انجام دهند. موسسه از نظر ساختار و تعداد اعضا و شرکا به شرکت با مسئولیت محدود شبیه می باشد، مثلا جهت ثبت شرکت با مسئولیت محدود الزامی به معرفی بازرس نمی باشد. از دیگر موارد مشابه اینکه جهت ثبت شرکت با مسئولیت محدود و موسسه غیرتجاری واریز مبلغ سرمایه به حساب بانکی الزامی ندارد. مدت تصدی اعضای هیئت مدیره هم در موسسه غیرتجاری و هم در شرکت با مسئولیت محدود بنا به نظر اعضا و شرکاء می تواند برای مدتی محدود یا نامحدود تعیین شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله شرکت با مسئولیت محدود موجود در سایت موسسه مراجعه فرمائید و یا با کارشناسان ما تماس حاصل نمائید.


انواع موسسه غیر تجاری:

موسسات غیر تجاری به دو دسته انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم می شوند که در زیر به تشریح هر یک پرداخته ایم.

1) موسسات انتفاعی: موسسات انتفاعی موسساتی هستند که هدف آن ها کسب درآمد و سود از انجام فعالیتشان می باشد مانند موسسات نظافتی و آموزشگاه ها. همان طور که قبلا بیان شد، این مؤسسات به هیچ عنوان اجازه انجام هیچ گونه امور خرید و فروش و امور تجاری و بازرگانی را ندارند.
2) موسسات غیرانتفاعی: هدف از تاسیس موسسات غیر انتفاعی جهت کسب درآمد نمی باشد بلکه این موسسات جهت بهبود عملکرد و ارتقای امور مردمی تاسیس می شوند مانند موسسات خیریه یا موسسات آموزشی که هدف از تاسیس موسسات آموزشی ارتقای سطح علمی دانش آموزان و ارائه خدمات بیشتر نسبت به مدارس دولتی می باشد. تامین سرمایه اولیه هم می تواند به طور کامل توسط موسسین انجام شود و هم می تواند توسط افراد خیر، سایر شرکت ها و ادارت دولتی انجام شود. چنانچه تمام یا بخشی از سرمایه موسسه غیر انتفاعی توسط افراد یا اشخاص حقوقی یا ادارات دولتی تامین شود، به معنای شراکت آن ها در سرمایه یا سود موسسه نمی باشد چرا که این موسسات هدفی جهت کسب درآمد ندارند بنابراین سودی هم جهت تقسیم بین شرکا و اعضا ندارند.


خصوصیات و شرایط ثبت موسسه غیر تجاری:

جهت ثبت موسسه غیرتجاری نیاز به حضورحداقل دو نفر به عنوان شریک می باشد.
موسسات غیر تجاری نمی توانند از عناوینی که مخصوص موسسات دولتی هستند استفاده نمایند تنها می توانند از عناوینی مانند: انجمن، بنگاه،کانون استفاده کنند.
موسسه غیرتجاری را میتوان با حداقل سرمایه یعنی ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۱ ریال به ثبت رساند.

انجام فعالیت هائی مانند امور حقوقی فقط در قالب موسسه غیر تجاری ممکن خواهد بود و این فعالیت ها را به هیچ عنوان نمیتوان در قالب شرکت ثبت و انجام داد.

موسسات غیرانتفاعی جهت ثبت باید از اداره کل اطلاعات نیروی انتظامی مجوز اخذ نمایند، زیرا جهت ثبت این موسسات به تائید اداره کل اطلاعات نیروی انتظامی نیاز می باشد.
همان طور که در بخش های دیگر اشاره شد و با توجه به اینکه فعالیت موسسات خدماتی و غیرتجاری است، موسسات مجاز به اخذ کارت بازرگانی و انجام امور تجاری و بازرگانی نمی باشند و اگر اعضا تمایل دارند هم فعالیت تجاری بازرگانی انجام دهند هم فعالیت خدماتی باید یکی از انواع شرکت های تجاری را ثبت نمایند.


مدارک مورد نیاز جهت ثبت موسسه غیر تجاری:


ارائه تصویر مدارک شناسایی از جمله کارت ملی و شناسنامه تمامی اعضا و شرکاء.
ارائه اطلاعاتی مانند: آدرس و کد پستی شرکت، آدرس و کد پستی سکونت اعضای هیئت مدیره، تعیین سمت های اعضای هیئت مدیره، اعلام سرمایه اولیه جهت تاسیس موسسه، تعیین و اعلام میزان سهم الشرکه  هر یک از شرکای موسسه، ارائه موضوع فعالیت موسسه، در صورتی که موضوع مورد نظر نیاز به اخذ مجوز داشته باشد ارائه مجوز از سازمان مربوطه الزامی می باشد، انتخاب و اعلام اسامی مورد نظر برای موسسه  (اسامی مورد نظر باید 5 اسم به ترتیب اولویت اعلام گردد، هر یک از اسامی باید حداقل دارای 3 سیلاب خاص باشد). جهت کسب اطلاعات بیشتر پیرامون شرایط انتخاب نام می توانید به
مقاله راهنمای انتخاب نام شرکت که در سایت موسسه موجود می باشد مراجعه فرمائید.
 تکمیلو امضای اوراق ثبتی موسسه. اوراق ثبتی شامل: اساسنامه، تقاضانامه، صورت جلسه هیئت مدیره، صورت جلسه  مجمع عمومی موسسین. تمامی اوراق باید توسط شرکاء و اعضای هیئت مدیره امضاء شوند.


مراحل ثبت موسسه غیر تجاری:


تکمیل مدارک مطابق لیست ارائه شده در قسمت مدارک مورد نیاز جهت ثبت موسسه غیر تجاری موجود در همین مقاله.
تنظیم اوراق ثبتی موسسه. از جمله: اساسنامه، اظهارنامه، تقاضانامه، صورت جلسه هیئت مدیره،  صورت جلسه  مجمع عمومی موسسین.  از مهمترین مراحل در ثبت موسسه تنظیم صحیح اوراق ثبتی از جمله اساسنامه می باشد. اهمیت این موضوع به ین دلیل است که در اساسنامه تمامی موارد قانونی و مشخصات موسسه در اساسنامه آن قید می شود. پس از تکمیل تمام اوراق و مدارک، تمامی اعضا و شرکا باید آن ها را امضا و تائید نمایند.
پس از تکمیل مدارک و تهیه اوراق ثبتی موسسه، جهت تایید نام موسسه اقدام می شود. اسامی مورد نظر جهت بررسی به اداره ثبت شرکت ها ارسال شده و در صورتی که دارای شرایط مورد تائید و عدم مشابهت باشد، یکی از اسامی جهت ادامه روند تاسیس مورد تایید اداره ثبت موسسات غیر تجاری قرار می گیرد.
پس از تائید نام موسسه، تمامی اوراق ثبتی باید توسط اعضا و شرکاء امضا و جهت بررسی و تائید نهائی توسط کارشناس و دریافت شماره ثبت به اداره ثبت موسسات غیر تجاری ارسال گردد.
پس از بررسی و تائید نهائی توسط کارشناس آگهی و شماره ثبت موسسه صادر می گردد.
آگهی و اوراق ثبتی موسسه توسط وکیل دادگستری از اداره ثبت موسسات غیر تجاری دریافت می شود و پس از آن روزنامه های رسمی و کثیرالانتشار موسسه پرداخت می شود.
پس از صدور روزنامه ها، جهت اخذ دفاتر پلمپ یا همان دفاتر مالیاتی اقدام می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقالات
دریافت دفاتر مالیاتی و تحریر دفاتر قانونی (مالیاتی) و پلمپ مراجعه فرمائید.


هزینه ثبت موسسه غیر تجاری:

هزینه های ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری شامل هزینه اخذ پلمپ دفاتر قانونی، حق الوکاله وکیل دادگستری، هزینه های پست، هزینه حق ثبت و درج، پرداخت روزنامه های رسمی و کثیرالانتشار، می باشد. که بسته به میزان سرمایه، موضوع فعالیت و سایر شرایط مورد نظر جهت ثبت موسسه غیر تجاری به طور کامل و با جزییات دقیق در اختیارتان قرار می گیرید و جهت کسب اطلاع کامل می توانید با کارشناسان موسسه تماس حاصل فرمائید.


جهت دریافت مشاوره رایگان برای ثبت انواع موسسه با ما تماس حاصل فرمایید.